Sardin

Sardina pilchardus

  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27 (på nær Biscayabugten VIII)
   Snurpenot
  • Middelhavet FAO 37: Nordlige Alboran Hav (GSA 1), Sydlige Alboran Island (GSA3), Nordlige Adriaterhav (GSA 17), Ægæerhavet (GSA 22)
   Snurpenot
  • Middelhavet FAO 37: Sydsicilien (GSA 16)
   Flydetrawl, Snurpenot
  • Middelhavet FAO 37: Nordlige Adriaterhav (GSA 17)
   Flydetrawl

  Biologi

  Sardiner i konserves holder længe, og i Frankrig og Spanien mener man sågar, at fisken når sin bedste smag efter 10 år i dåsen.
  Sardinen er en lille fisk i sildefamilien, der lever i store stimer med op til hundredetusinder af fisk. En sardin måler typisk 10-20 cm, men kan blive op til 27 cm. Sardiner lever af plankton, og følger deres mikroskopiske byttedyr op til overfladen om natten.

  Udbredelse

  Sardinen er udbredt i hele Nordatlanten og lever langs de europæiske kyststrækninger, hvor den i sommerperioden vandrer mod nord.

  Fiskeriet

  Bestanden af sardiner ud for Portugal og den spanske nordkyst er overfisket. Forvaltningen vurderes som delvis effektiv. Størrelsen af sardinbestandene i Middelhavet er utilstrækkeligt dokumenteret, og data er forældet. Det tyder dog på, at bestandene er i bedring efter flere års overfiskeri. Fiskeriet med snurpenot og pelagisk trawl er relativ selektiv og påvirker miljø ikke så meget, men bifangster af beskyttede havskildpadder og rokker kan forekomme.