Hellefisk

Reinhardtius hippoglossoides

    • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: Island (Va), Nordøstgrønland (XIVa)
      Langliner, bundgarn
    • Nordøstlige Stillehav FAO 67
      Vildfanget
    • Nordvestlige Atlanterhav FAO 21: NAFO SA 0 (Offshore)
      Vildtfanget
    • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: Island (V), Nordsø (VI), Azores (XII), Østgreenland (XIV)
      Bundtrawl, bundgarn
    • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: (I;II)
      Vildfanget
    • Nordvestlige Atlanterhav FAO 21: NAFO (L-O), SA 2, NAFO 1A
      Vildtfanget

    Biologi

    Hellefisk er en fladfisk og findes hyppigst på blød bund på dybder mellem 200 og 2000 meter, med en tydelig tendens til at de største fisk opholder sig på dybest vand. Hanner måler op til 80 cm (6-8 kg) og hunner op til 100 cm (15-20 kg). Det største registrerede eksemplar målte 120 cm og vejede 45 kg. Hellefisk kan leve op til 50 år, vokser langsomt og bliver først kønsmoden i en alder af 10-14 år, hvilket gør hellefisk sårbar over for overfiskeri.

    Udbredelse

    Hellefisk findes i de arktiske farvande i hele Nordatlanten, i det nordlige Stillehav og i Ishavet.

    Fiskeri

    Bestande omkring Island og Færøer, i Keltiske Hav, nord af Azores, i Østgrønland, i Beringshavet og i Alaskagolfen vokser langsom. Bestande i vestlig Grønland og Canada ser stabile, mens status af bestande i Newfoundland og Labrador er ukendt. Bestanden af hellefisk ved Vestgrønland har udviklet sig i de seneste år. Der er dog tegn på, at man i dele af det indenskærs fiskeri fanger ungfisk, der ikke har nået fuld størrelse. Det kystnære fiskeri af hellefisk med line og garn er mere skånsomt end trawlfiskeriet.
    Forvaltningen og kontrollen af fiskeri efter hellefisk i det nordøstlige Atlanterhav har været delvist succesfuld. Forvaltning i det nordvestlige Atlanterhav og Stillehavet er delvis eller overvejende succesfulde.