Lange

Molva molva

  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27
   Bundgarn, bundlangline
  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27
   Bundtrawl

  Biologi

  I Sverige og Norge er langen bedst kendt i retten lutefisk – en juledelikatesse.
  Langen kan kendes på sin meget lange skægtråd og langstrakte krop. Langen er det største medlem af torskefamilien og kan blive 2 meter lang og veje op til 45 kg. De udvoksede eksemplarer lever typisk på ret dybt vand fra 100 meter og ned til 600m dybde, mens de yngre eksemplarer lever på mere lavvandede områder.

  Udbredelse

  Lange lever i det nordøstlige Atlanterhav, fra Barentshavet i nord og ned til Portugal. Den findes langs hele den vesteuropæiske kyst, heriblandt ind i Kattegat. Lange findes også i det sydlige Grønland og omkring Newfoundland.

  Fiskeri

  Der er usikkerhed om bestandens størrelse. Langefiskeriet med bundtrawl har i nogle områder en skadelig indvirkning på levesteder og bunddyr samt på økosystemet og fødekæden.

  *MSC
  WWF er i løbende dialog med Marine Stewardship Council (MSC) for at skabe forbedringer inden for centrale områder af MSC’s certificeringssystemer for fisk og skaldyr. På nuværende tidspunkt mener WWF, at der er behov for, at MSC lave en række ændringer i deres standard for fortsat at bevare sit ry som verdens førende standard for certificering af fisk og skaldyr. WWF er i mod visse MSC-certificerede fiskerier, som WWF mener ikke burde have været certificeret som bæredygtige og godt forvaltede. Klik her for at læse hele WWF’s erklæring om behovet for reformer i MSC.

  • Marine Stewardship Council - 1