Skærising

Glyptocephalus cynoglossus

  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: Island (Va)
   Bundtrawl, snurrevod
  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: Skagerrak/Kattegat (IIIa), Nordsøen (IV), Engelske Kanal (VIId, e)
   Snurrevod og Bundgarn
  • Nordøstlige Atlanterhav FAO 27: Skagerrak/Kattegat (IIIa), Nordsøen (IV), Engelske Kanal (VIId, e)
   Bundtrawl

  Biologi

  Skærising er en fladfisk. Den vokser til en maksimal størrelse på 60 cm, men standardlængden er normalt ikke mere end 40 cm. Den forekommer på mudret havbund på relativt dybt vand, der strækker sig mellem 45 meter og 1500 meter, men hovedsageligt på dybder mellem 180 meter og 350 meter. Skærisingen har en ensfarvet, rød-brunlig overside og en hvidlig, grumset underside.

  Udbredelse

  Skærisingen forekommer på begge sider af Atlanterhavet. I det nordøstlige Atlanterhav er den fundet fra den nordligste del af Biscayabugten til Kattegat og ind i den vestligste del af Østersøen, og nordpå langs hele Norge og øst i Murmansk-regionen i Rusland og vest til sydlige og vestlige kyster af Island. I den vestlige del af det nordlige Atlanterhav løber findes de fra Newfoundland og Labrador til North Carolina.

  Fiskeriet

  Skærising er en kommercielt vigtigt bifangstart, som for eksempel fanges i jomfruhummerfiskeriet. I Skagerrak er der et målrettet fiskeri efter skærising. Fiskeriet med bundtrawl kan forårsage skader på havbundens økosystem.