Havkat

Anarhichas lupus

Havkatten er en langsomt voksende eneboer. Lupus, det videnskabelige artsnavn, betyder ulv, og henviser til havkattens brede mund med skarpe tænder.

Havkatten kan blive op til 150 cm og veje mere end 20 kg. Denne ofte ensomme fisk foretrækker sandbund, mudder eller stenede områder. Den bevæger sig fra overfladen ned til 600 m. Havkat er en værdsat spisefisk, der oftest tages som bifangst i forskellige fiskerier.


Udbredelse

Havkat findes i de kolde farvande i hele Nordatlanten – fra den nordlige kyst af USA i vest til Østersøen i øst, men også omkring det sydlige Grønland, omkring Island samt i Barentshavet. Artens sydlige udbredelse strækker sig til den franske og spanske middelhavskyst.


Fangstmetoder

Bundtrawl
Bundgarn
Langline
Snurrevod

WWFs råd